Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013

απεργια στις 20 Φλεβαρη


Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία στις 20 Φλεβάρη. Το δόγμα της κυβέρνησης «νόμος και τάξη» που σημαίνει δουλειά με 300 ευρώ χωρίς συλλογικές συμβάσεις με σιγή νεκροταφείου στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές, δε θα περάσει.
Καλούμε τα σωματεία στη Πειραιώς να μπουν μπροστά στην οργάνωση της απεργιακής μάχης.
Στην ταξική ενότητα και στους λαϊκούς αγώνες, να σπάσει η κυβέρνηση των μονοπωλίων τα μούτρα της.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 8πμ

Η κυβέρνηση οδηγεί στο Αυτόφορο τους 35 συνδικαλιστές

Επιμένει στον αυταρχικό κατήφορο η κυβέρνηση. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να δόσει μαχητική απάντηση με συγκέντρωση στις 8 το πρωί στο πεδίο του Αρεως.

Στο ταξικό μίσος με το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εργατική τάξη, απαντάμε με γενικό ξεσηκωμό σε λίγες ώρες, στις 8 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

 
Ποιούς οδηγούν στον Εισαγγελέα σαν "εγκληματίες"

Ως εγκληματίες του κοινού ποινικού αντιμετωπίζονται απο την κυβέρνηση οι 35 συνδικαλιστές, Πρόεδροι και Γραμματείς Ομοσπονδιών και σωματείων, που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι που στενάζουν κάτω από την άγρια βάρβαρη πολιτική λιτότητας για το λαό και ενίσχυσης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτούς τους συνδικαλιστές, που υπερασπίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, όσα έχουν απομείνει, ΚΑΙ ΟΧΙ "ΑΤΟΜΑ" όπως αποκαλούνται από υπηρέτες της πλουτοκρατίας, οδήγησαν στη ΓΑΔΑ.

Το μόνο που απαίτησαν ήταν να συναντηθούν με τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος κρύβεται τον τελευταίο καιρό επιμελώς από τους εργάτες και ανοίγει διάπλατα την πόρτα μόνο στους εργοδότες. Για να διαμαρτυρηθούν για τις απίστευτα χυδαίες δηλώσεις του ότι “το ασφαλιστικό σύστημα οικοδομήθηκε στη βάση των πελατειακών σχέσεων”.

Σε αυτούς τους συνδικαλιστές, ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, σχηματίστηκε εις βάρος τους δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και διακεκριμένες φθορές και το πρωί της Πέμπτης οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Τα ονόματα των 35 συλληφθέντων συνδικαλιστών είναι:

Γιώργος Πέρρος, Εκτελεστική Γραμματεία ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της διοίκησης της ΓΣΕΕ

Γιάννης Τόλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τύπου- Χάρτου

Έλσα Ζαμπέτα, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λογιστών

Γιώργος Βλάχος, μέλος ΔΣ Λογιστών

Γιώτα Ταβουλάρη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο

Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Παναγιώτης Σοφός, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Μανώλης Ραλλάκης, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ

Αγγελική Σουλτανιά, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές

Σταύρος Λίτσας, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Κώστας Χατζιάρας, Γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Βάσω Μάμαλη, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Κλωστουφαντουργία-Ιματισμό-Δέρμα

Λεωνίδας Γραμματικός, μέλος ΔΣ Κλωστοϋφαντουργών

Μπάμπης Βορτελλίνος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής

Σταύρος Χρηστίδης, Γραμματέας του Κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας

Γιάννης Κομνηνός, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Γιώργος Μπουλούγαρης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων σε Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Μάκης Μπίκας, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Θωμάς Νταής, μέλος Συνδικάτου Οικοδόμων

Παπανδρέου, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων

Παναγιώτης Χασιώτης, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων

Χρήστος Γιαννέζος, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Οικοδόμων

Αιμίλιος Πετρόπουλος, μέλος ΔΣ Κατασκευών

Θανάσης Ντούσκας, μέλος ΔΣ Κατασκευών

Γιάννα Μπούντζα, μέλος ΔΣ Εμπορίου

Νίκος Τζήκας, Ηλεκτροτεχνίτης

Χρήστος Παναγόπουλος, ηλεκτροτεχνίτης

Θοδωρής Λαγονίκας, Συνδικάτο Ξύλου

Κώστας Τούκας, Κατασκευές

Στέργιος Σούκος, Οικοδόμος

Μανώλης Πουλαδάκης, Οικοδόμος

Παναγιώτης Καραβανής, Οικοδόμος

Θανάσης Αλεξίου, Οικοδόμος

Παρις Αναγνώστου, Οικοδόμος

Θανάσης Κουτσοβασίλης, Οικοδόμος

Καταδίκη της κρατικής καταστολής

Την επίθεση της αστυνομίας με χημικά, ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς και πολλές συλλήψεις συνδικαλιστών από Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταγγέλλουν δεκάδες Εργατικά Κέντρα,Ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικοί φορείς από όλη τη χώρα, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ.

Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση μετά τους απεργούς χαλυβουργούς, τους απεργούς του μετρό, τους κατοίκους του Αιγινίου που διαμαρτύρονταν για τα νέα χαράτσια διοδίων, τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα, χτυπά όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι και να διαμαρτυρηθεί για την πολιτική αφανισμού της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι κεφαλαιοκράτες.

Η μοίρα των εργαζόμενων δεν είναι η υποταγή και η εξαθλίωση αλλά ο συντονισμένος ταξικός αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, των κομμάτων που την υπηρετούν, του συστήματος που το τελευταίο καταφύγιό του έχει γίνει η βαρβαρότητα και η καταστολή.

Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες συνδικαλιστές. Να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης, υπογραμμίζουν τα Εργατικά Κέντρα και τα Σωματεία.

υπουργειο εργασιας


ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Η κυβέρνηση του νόμου και της τάξης δε δίστασε να χτυπήσει και να συλλάβει δεκάδες εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων (Προέδρους, Γραμματείς, κλπ.) που πήγαν στο Υπουργείο Εργασίας απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό για να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του σχετικά με το ασφαλιστικό.
Οι χασάπηδες των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που άξιος εκπρόσωπός τους είναι ο υπουργός εργασίας, έδωσαν εντολή στα ΜΑΤ να τσακίσουν τους εργαζόμενους.
Γελιέται η κυβέρνηση και ο υπουργός εργασίας που προσπαθεί να δείξει πόσο είναι «πιστός υπάλληλος» των κεφαλαιοκρατών, που απαιτούν ισοπέδωση του ασφαλιστικού, αν νομίζει ότι θα τρομάξει το ΠΑΜΕ και τα στελέχη των Συνδικάτων του ταξικού κινήματος.
Τον διαβεβαιώνουμε και αυτόν και τα αφεντικά του, ότι θα θερίσουν στους ανέμους της βίας και της απανθρωπιάς που σπέρνουν, τις θύελλες των αγώνων μας, όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε Συνδικάτο να καταδικάσουν άμεσα και με κάθε τρόπο αποφασιστικά την κυβερνητική βίας και τον αυταρχισμό. Να εντείνουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους.
ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013

Εργατικό δυστύχημα σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα

Δεν υπάρχει πιο τραγικά ανάγλυφη εικόνα από έναν εργαζόμενο, νεκρό, καταπλακωμένο με τα αμύθητα κέρδη μιας τράπεζας. Κι όμως, αυτό συνέβη σήμερα στο κτίριο  Κριεζώτου της Τράπεζας Πειραιώς  στην Αθήνα.
Ένας νεαρός υπάλληλος σεκιούριτι της εταιρίας "Πυρσός", που φύλαγε τα τραπεζικά θησαυροφυλάκια, έχασε τη ζωή του γύρω στη 1 το μεσημέρι την ώρα που κουβαλούσε με καρότσι βαριές σακούλες γεμάτες κέρματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η λαβή του καροτσιού «βρήκε» στον τοίχο του ασανσέρ ενώ ήταν εν κινήσει, το καρότσι αναποδογύρισε και οι σακούλες με τα κέρματα τον καταπλάκωσαν. Ο εργαζόμενος έμεινε εγκλωβισμένος μέσα στο ασανσέρ για μία ώρα και μετά άρχισαν να τον αναζητούν. Τελικά από τη 1 το μεσημέρι, όταν περίπου συνέβη το δυστύχημα, ο απεγκλωβισμός του ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα.
 

τα νέα μας

1.Μας μετέφεραν την πληροφορία, ότι η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση το 2013, με μεσοσταθμική μείωση 10%... σε όσους δεν είχε γίνει η παράνομη περικοπή του μισθού τους το 2012.
2. Ανησυχία υπάρχει στους συναδέλφους για το επίδομα ισολογισμού, το οποίο όμως είναι κατοχυρωμένο με τη κλαδική σσε.
3. Υπάρχει ακόμα μια φημολογία ότι η Τράπεζα δεν θέλει να δώσει τα χρήματα για την Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών  του ΟΑΣΑ, όπως έδινε όλα αυτά τα χρόνια ΚΑΙ που αποτελεί υποχρέωσή της. Ειδικά φέτος που εργαζόμενοι αδυνατούν ακόμα και το πετρέλαιο θέρμανσης να πληρώσουν, είναι αναγκαία η αύξηση της επιδότησης της Κάρτας Απεριορίστων Διαδρομών του ΟΑΣΑ.

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013

επειδη η φτωχεια θελει ...καλοπεραση

ετοιμαζόμαστε για εκδρομή με πούλμαν  στη Κωνσταντινούπολη!!!
επειδη  η 25η Μαρτίου φέτος  πέφτει Δευτερα (καλο!!!!) λέμε η εκδρομή να συμπεριλαμβάνει το τριημερο 23-25 Μαρτίου
πολυ σύντομα θα σας ανακοινώσουμε το πρόγραμμα και το κόστος...
 

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

στάση εργασίας (12μ.μ.–4μ.μ.)

Σε  στάση εργασίας (12μ.μ.–4μ.μ.) προχωρούν την Παρασκευή 25/1/2013 οι εργαζόμενοι του  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετά από απόφαση των Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας και Λαυρίου.

Η στάση αποφασίστηκε ως έκφραση καταδίκης της απόφασης της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς στις συγκοινωνίες και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Καλούμε  τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς  στο νομό Αττικής να συμμετάσχουν μαζικά στη παναττική στάση εργασίας, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και την αλληλεγγύη τους στους απεργούς και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις επιστρατεύσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς Καλούμε το Σύλλογο Εργαζομένων Τράπεζας  Πειραιώς να βγάλει δελτίο τύπου καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού, να εκφράσει την αλληλεγγύη των εργαζομένων της ΠΕΙΡΑΙΩΣ προς τους απεργούς, να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επιστρατεύσεις και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς .

Το κλαδικό σωματείο Χρηματοπιστωτικού Νομού Αττικής έβγαλε το παρακάτω δελτίο τύπου: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πολυήμερο αγώνα των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Καταγγέλλουμε ως ωμό αυταρχισμό, την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης να επιτάξει τους εργαζόμενους του Μετρό. Τους εργαζόμενους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν τους ταλαιπωρούν οι αγώνες των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μας ταλαιπωρεί η κυβερνητική πολιτική. Απαιτούμε φτηνές σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες.»Συλλαλητήριο το Σάββατο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια
Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο το Σάββατο με σύνθημα «Όχι στην επίταξη! Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα των εργαζομένων!»

Καλούμε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά κατά του αυταρχισμού της κυβέρνησης, να τους κάνουμε να πάρουν πίσω τις επιστρατεύσεις. Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

ποτε θα τελειωσει το μαρτυριο των εργαζομενων και των συνταξιουχων ?

Όπως μας ενημέρωσε ο σδ Ματθαίος Χριστοφίδης, που μίλησε με τους αρμόδιους του Ταμείου μας.

Από μέρα σε μέρα περιμένουν τα χρήματα.

Από αυτά τα χρήματα, ένα ποσόν θα πάει για τις παλιές υποχρεώσεις και ένα ποσόν για τις τρέχουσες.

Όπως είναι γνωστό από τις μηνιαίες κρατήσεις μας, ένα ποσοστό πάει στο ΤΑΥΤΕΚΩ και ένα ποσοστό πάει στον ΕΟΠΠΥ.

Από την άλλη… έχει γίνει ένα αλαλούμ …

Όσοι πάνε αποδείξεις για γυαλιά, για οδοντιατρικά, για αιματολογικές εξετάσεις  και κάποιες άλλες αποδείξεις (που μέχρι πρότινος τις κάλυπτε το ΤΑΜΕΙΟ μας) στον EOΠΠΥ αυτοί τους στέλνουν στο ΤΑΥΤΕΚΩ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ σηκώνουν τα χέρια…

Έχουν συσσωρευτεί ένα βουνό αποδείξεις στο ΤΑΥΤΕΚΩ εδώ και ένα μήνα….


ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ?

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013

ΤΤ: Καμία απόλυση, καμία μείωση μισθών τονίζει το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού

 
Σε πλήρη εξέλιξη οι εκβιασμοί της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προκειμένου να δεχτούν την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας.
Η κυβέρνηση και η διοίκηση της νέας τράπεζας πρότειναν στους εργαζόμενους την απόλυσή τους και την επαναπρόσληψη με δυσμενέστερους όρους, με βάση την κλαδική και όχι την επιχειρησιακή σύμβαση, και με μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 30%. Στους απολυμένους θα καταβληθεί η μισή αποζημίωση και η υπόλοιπη θα δοθεί όταν εκκαθαριστεί η παλιά τράπεζα.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση τη Δευτέρα, στο πλαίσιο νέας 24ωρης απεργίας και αποφάσισαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για 20 μέρες.
«Το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ήταν προαποφασισμένο», τονίζει το ΠΑΜΕ Χρηματοπιστωτικού, καλώντας τους εργαζόμενους «να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΟΤΟΕ και την ηγεσία ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΣΥΡΙΖΑ του σωματείου τους, που αντί να οργανώσουν τους αγώνες και να κινητοποιήσουν τον κλάδο, δέχτηκαν ομόφωνα το κυβερνητικό σχέδιο και το πρότειναν στους εργαζόμενους.
Απαιτεί:
  • Να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν στο ΤΤ την 18η Γενάρη, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που είχαν, με τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν.
  • Καμία άλλη μείωση μισθών. Οι φόροι, τα χαράτσια, η εμπορευματοποίηση της Υγείας έχουν μειώσει αρκετά το εισόδημά μας. Ούτε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε δεν μπορούμε να αγοράσουμε.
  • Καμία απόλυση. Δεν πέφτουμε στην παγίδα της εθελούσιας εξόδου. Οι εθελούσιες είναι απολύσεις».

Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

24ωρη πανεργατική απεργία μέσα στο Φλεβάρη

Μετά από πρόταση του ΠΑΜΕ το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή, αποφάσισε 24ωρη πανεργατική απεργία μέσα στο Φλεβάρη για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

Οι επιτροποι...

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, την εποπτεία της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank έχει αναλάβει η Grant Thorton, η KPMG έχει αναλάβει την Τράπεζα Πειραιώς και η Mazars την Alpha Bank. Η αμοιβή των επιτρόπων θα προέρχεται από την τράπεζα που ελέγχουν και θα κυμαίνεται περί των 1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

απεργια στις τραπεζες εναντια στην ιδιωτικοποιηση του ΤΤ

Μην υποχωρήσετε από τα δικαιώματά σας

Στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΤΤ και τις τράπεζες μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης η Αλέκα Παπαρήγα
Με 24ωρη πανελλαδική απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στις τράπεζες στην επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) από την τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Στο πλευρό των απεργών στην Αθήνα βρέθηκε και μίλησε στη συγκέντρωσή τους η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τη διοίκηση του συλλόγου των εργαζομένων στο ΤΤ.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΤΤ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από την περασμένη Παρασκευή, ενώ έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας (που επίσης είχε απεργία χτες), η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλες δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στα γραφεία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τ.Χ.Σ.) και το υπουργείο Οικονομικών.
Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι απεργοί στο βήμα της συγκέντρωσης έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΤΤ στην Αθήνα την Αλέκα Παπαρήγα. Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:
«Πραγματικά δε θέλω να επεκταθώ σε πάρα πολλά λόγια γιατί τούτη την ώρα χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα και πρακτικά πράγματα. Να σας πω πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα παλέψει μαζί σας και θα χειριστεί το όλο ζήτημα. Δε θα κάνω ούτε ιστορικές αναδρομές πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ, παρότι πάντα υπάρχει το χτες, το προχτές και το σήμερα. Το σήμερα δεν έρχεται απότομα. Πού πάνε τα πράγματα και ποιες είναι οι αποφάσεις πρέπει να το έχετε καθαρό, όχι για να το δείτε το θέμα μοιρολατρικά, αλλά γιατί όταν ξέρεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις πεισμώνεις και το να ξέρεις σε κάνει ακόμα πιο αγωνιστικό από το να έχεις άγνοια ή να νομίζεις ότι αρκεί ο άλφα ή ο βήτα χειρισμός, η άλφα ή η βήτα, τάχα λύση που λένε για ένα πρόβλημα.
Αυτή τη στιγμή εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα τώρα με την κορύφωση της κρίσης, δρομολογούνται οι συγχωνεύσεις τραπεζών σε εθνικό επίπεδο και ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό. Συγχωνεύσεις και ενοποίηση και διαμόρφωση όσο γίνεται ενός ενιαίου ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και βεβαίως, εδώ πρέπει να ξέρετε ότι συγχωνεύουν ή κλείνουν ή καταστρέφουν και τμήματα των τραπεζών που είναι μικρά, μικρές τράπεζες και μεσαίες αλλά και κολοσσούς, ανεξάρτητα αν έχουν επισφάλειες ή όχι. Οπωσδήποτε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ξέρουμε ότι είναι η τράπεζα με τις λιγότερες επισφάλειες και σε συνθήκες κρίσης. Είναι μια τράπεζα με χιλιάδες εργαζόμενους, με καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και με 72.000 στη μεγάλη τους πλειοψηφία, μικρομέτοχους. Νοιαζόμαστε και για σας και για τους μικρομετόχους. Δεν έχει το Ταμιευτήριο τους μεγάλους μετόχους που επένδυαν στις Τράπεζες για να πάρουν δάνεια και να κάνουν επιχειρήσεις, να φτιάξουν πλοία ή να κερδοσκοπήσουν.
Επομένως, αυτός είναι ο στόχος. Εχουν την εξής δυσκολία, και αν στέκομαι σε αυτό είναι γιατί έχει σημασία, ότι μπορεί να κερδίσετε χρόνο. Εχουν την εξής δυσκολία, οι συγχωνεύσεις δεν είναι και απόλυτα εύκολες, πρέπει να συμφωνήσουν οι κεφαλαιοκράτες που είναι μέσα και γύρω, υπάρχουν ανταγωνισμοί, ποιος τραπεζικός όμιλος θα υπερισχύσει έναντι του άλλου, ποια ιεραρχία θα μπει στη νέα τράπεζα, υπάρχουν πολλά. Και υπάρχουν τάχα και αυτοί οι λεγόμενοι κανόνες ανταγωνισμού όπου περιμένουν πώς θα πάει η συγχώνευση Εθνικής και "Γιούρομπανγκ", η "Αλφα Μπανγκ" με τα δικά της μαγαζιά και να δούμε πού θα πουλήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ποια θα είναι η καλύτερη προσφορά.
Η επιλογή της συγχώνευσης προϋπάρχει της κρίσης
Η επιλογή όμως της συγχώνευσης υπάρχει. Πριν χρόνια, πριν την κρίση, οι ίδιοι οι τραπεζίτες είχαν βγει και είχαν πει ότι χρειαζόμαστε 2 με 2,5 τράπεζες στην Ελλάδα και όπως ενοποιούνται οι αερογραμμές, οι αεροπορικές και τα λοιπά, τα έχετε δει, τα ξέρετε. Αυτή είναι η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ας αξιοποιήσουμε τις όποιες οργανωτικές ή τεχνικές δυσκολίες έχουν. Ας αξιοποιήσουμε και ακόμα το γεγονός ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν ενδοκαπιταλιστικές, όπως λέμε εμείς, αντιθέσεις όπου δεν τα έχει βρει ακόμα η Γαλλία και η Γερμανία. Να ξέρετε όμως, ότι μπορεί να τα βρουν, μπορεί και να μην τα βρουν. Αλλά θα τα βρουν για τα δικά τους στενά συμφέροντα, ή δε θα τα βρουν, αλλά όχι γιατί ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους του Ταμιευτηρίου.
Επομένως, εμείς βλέπουμε τη μάχη ενιαία. Συγκρουόμαστε με τη γενική γραμμή που προβλέπει τη συγκεντροποίηση και αυτή δεν πρέπει να την εγκαταλείψουμε, αλλά ταυτόχρονα, επειδή ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δεν έχουν δημιουργηθεί τέτοιοι συσχετισμοί ανατροπής, ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα και δεν πρόκειται να μας κάνει να διστάσουμε κανένα επιχείρημα που θα φέρουν μέσα στη Βουλή, κυβέρνηση ή οποιαδήποτε κόμματα. Οι 3.200 εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν πρέπει να χάσουν τη δουλειά τους. Μην πιστέψετε σε μετατάξεις και όχι μόνο να μη χάσετε τη δουλειά, και τα εργασιακά δικαιώματα, συν οι 72.000 μικρομέτοχοι.
Κοιτάξτε να δείτε, μπορεί να περάσετε ένα μεταβατικό στάδιο σχετικής αυτονομίας, αφού τεμαχίσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε υγιές και μη υγιές, σε καλό και κακό, τα γνωστά. Και αυτό θα είναι εντελώς μεταβατικό, σύντομο και μην υποκύψετε και σταματήσετε τον αγώνα πιστεύοντας ότι το μεταβατικό, η μεταβατική φάση θα σας διασώσει.
Ξεκαθαρίζουμε το εξής πράγμα. Ποτέ εμείς δε δεχτήκαμε το διαχωρισμό των εργαζομένων σε ρετιρέ και υπόγεια, σε χαμηλόμισθους και υψηλόμισθους από τη στιγμή που είχαμε να κάνουμε με μισθωτή εργασία. Μπορεί να υπήρχαν διαφορές αμοιβών στους δημόσιους υπάλληλους σε σχέση με το μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυτές οι διαφορές αμοιβών δε σήμαιναν ότι και οι μεν και οι δε δεν είναι εκμεταλλευόμενοι.
Τους ήθελαν να είναι σε αντιπαράθεση, όταν απολύονταν ένας από το δημόσιο ή τις ΔΕΚΟ, να λέει ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα τι με νοιάζει εμένα και αντίθετα. Οταν απολύονταν μαζικά οι εργατοϋπάλληλοι να μη νοιάζει τους υπόλοιπους. Αυτά είναι προβλήματα που εμείς τα συζητάμε μέσα στους εργαζόμενους και δεν τα χρησιμοποιούμε στην αντίθεσή μας με την κυβέρνηση, με τους τραπεζίτες, με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παλεύουμε για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης
Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι το 1,5 εκατομμύριο απολυμένοι σήμερα, άνεργοι, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αν προστεθούν 3.200. Καταλάβατε, όσο περισσότεροι άνεργοι, τόσο μεγαλύτερη εκμετάλλευση, τόσο μεγαλύτεροι εκβιασμοί. Επομένως να είσαστε βέβαιοι ότι όποια επιχειρήματα να μας φέρουν στη Βουλή, στα υπουργεία, στα πεζοδρόμια, ότι εσείς δεν πειράζει αν χάσετε και κάποια δικαιώματα, να πάνε να κολλήσουν ένα μέρος από σας σε μια Τράπεζα με καινούριες συμβάσεις, εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε αυτό που λένε, την υποκρισία, ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα παίρνουν λιγότερο, ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απολύονται πιο εύκολα από ό,τι εσείς. Αυτούς τους διαχωρισμούς δεν τους δεχόμαστε. Παλεύουμε για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης ανεξάρτητα αν ήταν στο δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στα ταμιευτήρια και όπου να 'ναι. Αντίθετα, η ενότητα δράσης πρέπει να γίνει, είναι η μοναδική λύση και το κοινό μέτωπο των εργαζομένων, των μισθωτών απέναντι σε μια πολιτική η οποία θέλει να κατεβάσει αυτούς που ήταν σε ένα μέσο επίπεδο να τους πάει στα βάραθρα, αντί να γίνει το αντίθετο.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν, θα παλέψουμε για τα συμφέροντα των 3.200 οικογενειών, μη λέτε μόνο 3.200 εργαζόμενοι, είσαστε 3.200 οικογένειες, για τους μικρομετόχους και τις οικογένειές τους και να μη σας φέρουν καμία περικοκλάδα που να σας κάνουν να πιστέψετε και να διαλέξετε ανάμεσα σε αυτό που λένε αυτοί το μεγαλύτερο ή το μικρότερο κακό. Κατά κανόνα οι εργαζόμενοι διαλέγουν το μικρότερο κακό και ύστερα από λίγα χρόνια τα χάνουν όλα. Είναι μια φάση, που θα σας πω καθαρά, ή όλα ή τίποτε. Αυτή η λογική μπορεί κάτι να διασώσει σήμερα σε εσάς.
Αν πάτε στη λογική, δε λέω ότι εσείς είστε διατεθειμένοι να πάτε, αλλά έχουμε και εμείς πείρα, αν πάτε στη λογική της διαίρεσης, της υποδιαίρεσης των εργαζομένων, του διχασμού σας, να ξέρετε ότι θα χάσετε όλοι.
Παλεύουμε λοιπόν εμείς να μην πουληθεί, να μη συγχωνευθεί το ΤΤ κι όλα αυτά, αλλά επειδή αυτές οι διαδικασίες είναι διαδικασίες κυρίαρχες σήμερα, και αυτές θα αποκαλύψουμε, αλλά ταυτόχρονα να μην αλλάξει τίποτα από το δικαίωμά σας για δουλειά και τις εργασιακές σας σχέσεις και ό,τι είχατε μέχρι τώρα σαν εργαζόμενοι. Δε θα προσφέρετε καμία υπηρεσία αν παραιτηθείτε από τα δικαιώματά σας. Δε θα ζήσει καλύτερα ούτε ο εργάτης της κλωστοϋφαντουργίας, δε θα τα πάρουν από εσάς για να τα δώσουν στους πιο φτωχούς. Θα τα πάρουν για να τα δώσουν πιο ψηλά.
Επομένως, καμία υποχώρηση, αγώνες, συμπεράσματα, κοινή δράση, να μη σας διχάσουν, να μη σας παραπλανήσουν σε λύσεις πάτε στην "Αττικα" ή πάτε στην Εθνική ή πάτε εκεί. Τα δικαιώματά σας θα σας τα φάνε με κάθε τρόπο. Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό σας, μαζί σας και στο κάτω - κάτω αν κάπου σας ξεχνάμε, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση όταν ο λαός μας τραβάει το αυτί. Δεν ξεχνάμε αλλά είναι πολλά τα μέτωπα. Αλλά δε δεχόμαστε να μας φοβερίζουν. Εσείς αν σε κάποια στιγμή κάτι θεωρήσετε ότι πρέπει να κάνουμε παραπάνω, εδώ είμαστε και να είστε βέβαιοι ότι θα τα ακούσουμε. Θα είμαστε πραγματικά μαζί σας από γενικότερους λόγους αρχής, όχι συγκυριακά για να μας συμπαθήσετε».

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

ΕΘΝΙΚΗ - «ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»

Μαζικές απολύσεις για την κερδοφορία των τραπεζιτών

Λουκέτο στο 20% των υποκαταστημάτων και «ανάλογη μείωση εργαζομένων» στο νέο όμιλο προαναγγέλλει η Εθνική Τράπεζα

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δρομολογεί η εξελισσόμενη διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζικών Ομίλων. Την εξέλιξη αυτή ομολογεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στο πλαίσιο της συγχώνευσης - απορρόφησης της «Γιούρομπανκ» του ομίλου Λάτση.
Στο «πληροφορικό δελτίο για την προαιρετική δημόσια προσφορά» η ΕΤΕ ενημερώνει τους «επενδυτές» ότι από τα 915 καταστήματα του νέου Ομίλου «εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου 20%», και ότι θα «υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου». Σημειώνουν ότι το 40% των πελατών της «Γιούρομπανκ» είναι ταυτόχρονα και και πελάτες της Εθνικής ενώ, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων (υποκαταστήματα) φτάνουν στο 80%. Μια ακόμη σημαντική πηγή «συνεργειών», γα τη διαμόρφωση «οικονομιών κλίμακας», είναι η «ενοποίηση κεντρικών υπηρεσιών», όπως προμήθειες, διαχείριση απαιτήσεων, εσωτερικός έλεγχος κ.ά. Αντίστοιχες διεργασίες ετοιμάζουν για την επιχειρηματική παρουσία τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, όπου από τα 1.080 υποκαταστήματα θα βάλουν λουκέτο στο 25% σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.
Σε επίπεδο ομίλων εμφανίζουν αθροιστικά 53.000 εργαζόμενους. Οπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση ετοιμάζουν απολύσεις για 10.600 εργαζόμενους. Τα μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει φάσης συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναμένεται να συμπτυχθούν μόλις σε τρία. Είναι φανερό δηλαδή ότι οι απολύσεις εργαζόμενων θα κλιμακωθούν και στις άλλες τράπεζες. Οι τράπεζες που θα απομείνουν θα μοιραστούν την πίτα από τον πακτωλό των προβλεπόμενων διακρατικών ενισχύσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ). Τα ποσά για την «ανακεφαλαιοποίησή» τους σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας φτάνουν στα 27,5 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζικών ομίλων, διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική: 9,8 δισ. ευρώ, «Γιούρομπανκ»: 5,8 δισ. ευρώ, με το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα Εθνική - «Γιούρομπανκ» στα 15,6 δισ. ευρώ, Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ, «Αλφα» 4,6 δισ. ευρώ.
Το υπό διαμόρφωση κοινό εταιρικό σχήμα (Εθνική - «Γιούρομπανκ») θα ξεκινήσει με τα παρακάτω μεγέθη: Συνολικό ενεργητικό: 177,7 δισ. ευρώ, χορηγήσεις (δάνεια): 121,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις: 89 δισ. ευρώ.

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

Απεργία του κλάδου για Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

 
Πανελλαδική - παντραπεζική απεργία στις 16 Γενάρη κήρυξε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ για το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) το οποίο έχει μπει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης.
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουν ξεκινήσει από χτες απεργία στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων, όπου χτες το μεσημέρι έγινε συγκέντρωση.
 
Στη συγκέντρωση τον αγώνα τους χαιρέτισε η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ, καλώντας σε αγώνα ενάντια σε κάθε απόλυση (με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκδηλωθεί) και για να μη χαθεί κανένα δικαίωμα, όποιος και αν είναι ο εργοδότης.
Με δεδομένη την απόσυρση του ενδιαφέροντος των τραπεζών για την εξαγορά του ΤΤ, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η συγκυβέρνηση και οι λεγόμενες «εποπτικές αρχές» να προχωρήσουν στην κατάτμηση του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
 
Στην πρώτη θα ενταχθούν οι κερδοφόρες δραστηριότητες και στη δεύτερη τα «βαρίδια», όπως τα προβληματικά δάνεια. Νέος μεγαλομέτοχος στο κερδοφόρο κομμάτι αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο διαχειρίζεται τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ), που αφορούν στην «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών.
 
Σύμφωνα με τις τωρινές εκτιμήσεις τα κεφάλαια που θα συνεισφέρει ο νέος μεγαλομέτοχος - ιδιοκτήτης, υπολογίζονται στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ.
Για τους εργαζόμενους, η εξέλιξη αυτή σημαίνει την απόλυσή τους από το ΤΤ και την επαναπρόσληψή τους από τη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, χωρίς να είναι γνωστοί οι όροι απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό πως για το ζήτημα αυτό το ΔΣ του Συλλόγου απευθύνθηκε χτες το μεσημέρι στην Τράπεζα της Ελλάδας και στο ΤΧΣ, τα οποία απάντησαν ότι δε γνωρίζουν!
Παράλληλα, δρομολογείται και η ραγδαία απαξίωση των μετοχών, διαδικασία μέσα από την οποία σκοπεύουν να λεηλατήσουν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομετόχους, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές του ΤΤ.

Διαδηλώσεις εργαζομένων στις τράπεζες

 
ΜΑΔΡΙΤΗ.--
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις της Ισπανίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα αντιδρώντας στην περικοπή χιλιάδες θέσεων εργασίας, σε μια χώρα που η ανεργία, επίσημα, φτάνει το 26,6%. Οι διαδηλωτές, αρκετοί εκ των οποίων εργαζόμενοι στη «Bankia», συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ισπανίας στη Μαδρίτη, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια. Τις διαδηλώσεις διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «Εργατικές Επιτροπές» (CCOO) και η Γενική Ενωση Εργαζομένων (UGT) -που χρόνια συμμετέχουν στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο»- οι οποίοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών στη χώρα για να μην προχωρήσουν οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών.
Η «Bankia», που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από τη συγχώνευση «προβληματικών» χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε το Νοέμβρη του 2012 πως σχεδιάζει να απολύσει 6.000 εργαζόμενους και να περικόψει κατά 40% τους μισθούς των υπολοίπων. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει λάβει ήδη 18 δισεκατομμύρια από τα 37 που έχουν ήδη καταβληθεί στην κυβέρνηση από την ΕΕ ως «βοήθεια»...
Σημειώνεται πως πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2008 στον τραπεζικό τομέα, ενώ σύμφωνα με συνδικαλιστές, άλλες 20.000 θα χαθούν κατά τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

εθελουσια...

συμφωνα με πληροφοριες μας...πολυ συντομα θα ακολουθησει το παραδειγμα της ΚΥΠΡΟΥ και της MARFIN και η τραπεζα Πειραιως...
Αναμενεται προγραμμα εθελουσιας εξοδου.....
 

Ασφαιρα πυρά στους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Την απόφαση να εξουσιοδοτήσει την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ να κηρύξει απεργία την επόμενη βδομάδα, πήρε στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και παρατάξεις που πρόσκεινται στον εργοδοτικό συνδικαλισμό) για το ζήτημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), το οποίο προορίζεται για πώληση.
Η «Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) αν και δήλωσε ότι συμφωνεί με το σκεπτικό της απόφασης δεν την ψήφισε ζητώντας να διευρυνθεί το πλαίσιο με το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ και να γίνει και μια επιπλέον κινητοποίηση αύριο.
Να σημειωθεί πως το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με ομόφωνη απόφασή του (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) ζήτησε από το Γενικό Συμβούλιο να κηρυχθεί απεργία στον κλάδο σήμερα!
Ως προς το περιεχόμενο της απεργίας η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ υποτίθεται ότι προκρίνει το αίτημα για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή προβάλλει θέσεις (όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών) που έρχονται σε αντίθεση με το δικαίωμα στη δουλειά.
Οι ταξικές δυνάμεις, το «Αγωνιστικό Μέτωπο», επισήμαναν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ είναι μέρος των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο οι οποίες αποτελούν αντικειμενική ανάγκη των τραπεζικού κεφαλαίου προκειμένου να βγει από την κρίση με τις λιγότερες ζημιές. Για τους εργαζομένους η διαδικασία αυτή σημαίνει απολύσεις, συρρίκνωση των δικαιωμάτων, μείωση των μισθών.
Εμπόδια σε αυτήν την εξέλιξη μπορεί να βάλει η οργάνωση του κλάδου και συνολικά των εργαζομένων, ο συντονισμός της δράσης που θα έρχεται σε ρήξη με το σύνολο αυτή της πολιτικής, θα διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των δικαιωμάτων.
Ακόμα επισήμαναν ότι το ΔΣ του Σωματείου του ΤΤ έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Παράλληλα, κατήγγειλαν την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη ενιαίας αγωνιστικής δράσης και καλλιεργεί την αυταπάτη περί κοινωνικού ρόλου των τραπεζών στον καπιταλισμό.
 Οι ταξικές δυνάμεις πρότειναν να γίνει απεργία στον κλάδο την επόμενη βδομάδα με την προϋπόθεση να πραγματοποιηθούν σε κάθε χώρο δουλειάς γενικές συνελεύσεις για την επιτυχία της. Ακόμα η απεργία να συνδεθεί με το ζήτημα της κλαδικής ΣΣΕ και υπάρξει πρόγραμμα κλιμάκωσης του αγώνα για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών που αφορούν στο ΤΤ.

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Υγεία και Ευεξία

Δημοσιευουμε ανακοινωση της ΕΣΑΚ-ΑΤΕ
 
Λάβαμε, όπως όλοι, από την Πειραιώς ένα προκλητικό διαφημιστικό μήνυμα «υγείας». Στο μήνυμα αυτό ο εργοδότης, μαζί με τον διαφημιζόμενο κλινικάρχη, βάζει στον κλήρο την πρόληψη της υγείας μας, αυτήν που προηγουμένως έχει φροντίσει να ξεφτιλίσει με κάθε τρόπο (πρόσφατα με την υπαγωγή μας στον υποχρηματοδοτούμενο ΕΟΠΥΥ).

Μας διαφημίζουν οι δύο παραπάνω συνέταιροι της εμπορευματοποιημένης ιατρικής την δωρεάν παροχή μικρού αριθμού μαστογραφιών, που μπορούν να κάνουν μετά από κλήρωση οι γυναίκες του ομίλου (ούτε το 0,5% των εργαζομένων γυναικών!). Δεν χρειάζεται ιατρική γνωμάτευση! Όποια θέλει πάει στον μπακάλη και μπαίνει στην κλήρωση! Γι αυτούς η κάθε ιατρική πράξη είναι εμπόρευμα, δεν είναι αγαθό υγείας, δεν χρειάζεται να προγραμματιστεί με επιστημονικά κριτήρια μέσα από ένα πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής, όπως ίσχυε στο Ταμείο Υγείας μας. Οι εξετάσεις τους για να «πετύχουμε Υγεία και Ευεξία», που μας λένε, γι αυτούς είναι απλά πηγή κερδοφορίας. Οι δήθεν δωρεάν εξετάσεις τους είναι απλά διαφημιστικές πράξεις, αφού οι εξετάσεις γίνονται με την προϋπόθεση να ανακοινώσουν τα ονόματα των «τυχερών» στο περιοδικό τους για να πουλήσουν μούρη!

Το σημαντικότερο, όμως, που κυνικά μας λένε κατάμουτρα στην ανακοίνωσή τους είναι ότι η υγεία μας δεν είναι δικαίωμα, αλλά είναι θέμα … τύχης σε κλήρωση, εκτός κι αν έχεις λεφτά να πληρώσεις! Την εποχή που η επιστημονική πρόοδος επιτρέπει δωρεάν υγεία σε όλους (όπως υπήρχε και υπάρχει στα σοσιαλιστικά κράτη), αυτοί μας επιφυλάσσουν … κουπόνια και κληρώσεις!

Δύο επιλογές έχουμε μπροστά μας. Να αφήσουμε την υγεία μας στην καλή τύχη και στη «γενναιοδωρία» του εργοδότη ή να αποφασίσουμε να δράσουμε εμείς για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος, που μας θέλει αναλώσιμους (με ελαχιστοποιημένο κόστος υγείας) στην παραγωγική μηχανή που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι καπιταλιστές.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Πειραιώς, έχει γούστο (για όποιον δεν θα ενοχληθεί)! Όσο για τις κούφιες παροτρύνσεις τους για "Υγεία και Ευεξία" τους τις γυρίζουμε στα μούτρα τους ως προκλητικές και απαράδεκτες!

«Αγαπητοί συνεργάτες,

Επιδιώκοντας την προαγωγή υγείας κι ευεξίας των εργαζομένων κι αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της πρόληψης, σας ενημερώνουμε ότι το νοσοκομείο ΡΕΑ, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, προσφέρει μέσω του «Bankassurance News» δωρεάν 20 ψηφιακές μαστογραφίες, κατόπιν κλήρωσης, στις εργαζόμενες του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι γυναίκες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην κλήρωση, παρακαλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι και την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013, στέλνοντας e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info_bancassurance@piraeusbank.gr.

Οι νικήτριες, που θα πρέπει να αξιοποιήσουν την παροχή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013, θα ειδοποιηθούν προσωπικώς αλλά και θα ανακοινωθούν στο επόμενο τεύχος του «Bancassurance News».

Ενημερωνόμαστε, προλαμβάνουμε κι επιτυγχάνουμε Υγεία κι Ευεξία!»

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ενημερωση απο το Ταμείο Υγείας

 
Σύμφωνα με γραπτές οδηγίες του Ταμείου Υγείας Αρ. 170, το Υπουργείο Εργασίας θα προβεί σε τακτοποίηση των δικαιουμένων ποσών λόγω των κατεστραμμένων αποδείξεων μέσω Υπουργικής απόφασης. 

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Τη Δευτερα 7 του Γενάρη απεργούν οι συνάδελφοι της πρώην ΑΤΕ


Δημοσιεύουμε στο μπλοκ μας την ανακοίνωση της ΕΣΑΚ- ΑΤΕ

 …Η πορεία που έχουν προδιαγράψει και εφαρμόζουν κυβέρνηση και νέα εργοδοσία για το ΤΥΠΑΤΕ σύντομα θα το οδηγήσει σε κλείσιμο, γιατί :

Αρνούνται να ασφαλίσουν στο ΤΥΠΑΤΕ τους εν ενεργεία συναδέλφους (απολυθέντες από την ΑΤΕ και προσληφθέντες στην Πειραιώς)

Δεν καταβάλλουν άλλες πολύτιμες εισφορές (εισφορές του άρ. 127 για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών)

Ακόμα κι αν έκαναν τα παραπάνω, αφού δεν εντάσσουν στο ΤΥΠΑΤΕ τους άλλους υπαλλήλους της Πειραιώς, ούτε τους νέους υπαλλήλους που θα προσλάβει στο μέλλον η Πειραιώς, σύντομα το Ταμείο θα έχει ως ασφαλισμένους μόνο συνταξιούχους.

Στην απεργία της Δευτέρας δεν κρίνεται τόσο η στήριξή μας σε ένα δικαστικό αγώνα. Για τους δικαστικούς αγώνες, εξ άλλου, δεν τρέφουμε αυταπάτες για το πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι. Η απεργία της Δευτέρας, εφ’ όσον είναι μαζική, μπορεί να δώσει μήνυμα στον εργοδότη ότι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε το Ταμείο μας, στο οποίο θα πρέπει να ασφαλιστούν και οι συνάδελφοι της Πειραιώς. Θα είναι η αρχή μιας διαδικασίας για να προωθηθεί το ενιαίο ταμείο υγείας, που θα δώσει προσωρινή λύση στην υποβάθμιση της υγείας από την ένταξή μας σε ένα υποχρηματοδοτούμενο ΕΟΠΥΥ.

Αντίθετα, η μη επιτυχία της απεργίας θα σημαίνει ομολογία ότι παραιτούμαστε από το ΤΥΠΑΤΕ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, στις 9πμ, ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (προκατ 3)


Συνάδελφοι,
Εμείς, χωρίς να έχουμε αυταπάτες, λύση θα είναι η ένταξη ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ της Πειραιώς στο ΤΥΠΑΤΕ (Ταμείο Υγείας της πρώην ΑΤΕ).
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους απεργούς συναδέλφους

Για το ζήτημα αυτό...Ρωτάμε...
Ποια είναι η θέση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Πειραιώς;
Ποια είναι η θέση του Δ.Σ. του Ενωτικού Συλλόγου Εργαζόμενων της Πειραιώς (πρωην ΜΑΚΘΡΑ);
Ποια είναι η θέση του ΔΣ του Συλλόγου της πρωην ΕΤΒΑ;

Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

καλως ορισε...

Συμφωνα με τις πληροφοριες μας...στις 16 του μήνα αναλαμβανει ο ..."επιτροπος"....θα σας ενημερωνουμε για οτι νεωτερα εχουμε !!!